Quantcast
Channel: Auto – Consumentennieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Wat verandert er in 2017?

$
0
0

Wat verandert er voor u als consument in het jaar 2017? RTL Nieuws heeft het op een rijtje gezet.

Werk en belastingen

De belastingen worden ietsje hoger. Het algemene belastingtarief gaat ietsje omhoog, van 40,4% naar 40,8%. Daarentegen zakt de belasting op vermogen aanzienlijk. De vermogensrendementsheffing wijzigt van een algemeen tarief van 4% over het vermogen, naar drie schijven van respectievelijk 2,9%, 4,7% en 5,5%.
De pensioenleeftijd van de AOW stijgt gestaag, en staat nu op 65 jaar en 9 maanden. Ook de leeftijdsgrens voor de werkbonus, dat is een belastingkorting voor lage inkomensgroepen, gaat iets omhoog. Deze geldt nu voor mensen vanaf 63 jaar, dat was eerst 62 jaar. Tot slot mogen bijstandstrekkers iets meer vermogen hebben. Ook bij de (semi)overheid veranderen er zaken; de topinkomens in de publieke sector worden verder aangepakt.

Zorgstelsel

De zorgverzekering wordt voor iedereen duurder, de premies zijn overal gestegen.
Het basispakket krijgt een bredere dekking; belangrijke wijziging is een vergoeding voor opvang en zorg als iemand om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kan wonen.
De zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met 68 euro en voor samenwonenden met 138 euro.
Elke zorgaanbieder moet nu een klachtenfunctionaris hebben voor eventuele geschillen. Tot nu kon je alleen naar de rechter.

Wonen

De hypotheekrenteaftrek zakt naar maximaal 50% (was 50,5%). En er mag maximaal 101% worden geleend (was 102%). Daarentegen mogen tweeverdieners iets meer lenen; het tweede inkomen telt mee voor 60 procent (was in 2015 nog 30% en in 2016 50%). De huurtoeslag gaat omhoog met 10,50 euro per maand. De huren voor sociale huurwoningen stijgen niet meer dan de inflatie plus 1 procent.

Vervoer

De wegenbelasting gaat omlaag naar 23% (was 25%). Sommige Mbo-studenten jonger dan 18 jaar krijgen een ov-jaarkaart. En zeer snelle e-bikes, de zogenaamde speed-pedelecs, worden nu beschouwd als bromfiets en moeten een bromfietskenteken aanvragen.

Energie

Was er de afgelopen jaren sprake van het dalen van de energietarieven, in 2017 zal de energierekening voor de meeste Nederlanders stijgen. Een gemiddelde Nederlands gezin is in 2017 zo’n € 1.820 per jaar kwijt aan energielasten. Met name een variabel energiecontract kost per 1 januari 2017 zo’n euro 20 per jaar meer. Dit komt door een stijging van de gasprijzen. De kosten van electra, de stroomprijzen, worden naar verwachting niet duurder. Het loont nu dan ook de moeite om een variabel energiecontract om te zetten naar 1 of meer jaren vast tarief.

Verzekeringen

Ook de premies voor verzekeringen stijgen in 2017 licht. Veel afgenomen verzekeringen zoals autoverzekeringen, woonverzekeringen en reisverzekeringen werden de afgelopen jaren voor scherpe premies aangeboden. Maar, de verzekeraars moeten van de overheid voldoende buffers hebben. En daarom blijven de kosten deze verzekeringen licht stijgen. Ook zijn veel Nederlanders nog steeds over verzekerd. Een mobiele telefoon is soms wel drie keer verzekerd. Het is dan ook aan te raden om jaarlijks uw veerzekeringen tegen het licht te houden en zinloze verzekeringen te schrappen.

Overheid

Het aantal gemeenten wordt weer iets minder. Waren er in 2012 nog 415 gemeenten, nu zijn er 388 gemeenten. Wel zo verstandig, want daarmee worden kosten bespaard.

The post Wat verandert er in 2017? appeared first on Consumentennieuws.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images





Latest Images